JOKEREN / JESPER DAHL
Last Man Standing / Jokeren gir' pik til Danmark

March 20 - April 20 2021

Jokerens manddom fra 100 vinkler udstilles på Strayfield Gallery.

Under udstillingen Jokeren gi’r pik til Danmark, vil dansk raps grand old man udstille 100 MALERIER af sin manddom som en FEST, et opråb, stof til eftertanke – og selvfølgelig beskuerens fornøjelse.
 
Rank, fabelagtig og fuldstændig unik. Sådan tænker mange mænd måske om deres lem, men det er nok de færreste, der alligevel giver sig i kast med at male 100 svulstige MALERIER af deres penis, for så at udstille dem på et nordsjællandsk kunstgalleri i samarbejde med provokunstneren Kristian von Hornsleth.
 
Ikke desto mindre er det, hvad den danske rap-legende Jokeren gør, når de sammen inviterer til fernisering på udstillingen Jokeren gi’r pik til Danmark på Hornsleths galleri i Nordsjælland, Strayfield Gallery, 20. marts.
 
Det startede som en joke for nogle år siden, at jeg solgte Hornsleth en piktegning for smøgpenge. Jeg havde ikke regnet med, at han ville elske bagtanken og bestille 99 flere til en udstilling. Men selvom det bliver provokerende latrinært, så håber jeg også, at udstillingen kan kickstarte nogle tanker – udover misundelse, siger Jesper ”Jokeren” Dahl.
 
Selvom Jokerens projekt på overfladen er lokumsgraffiti, så koster det timer i atelierkælderen med inspirationen ved hånden, og trækker på det primale hyl af skaberkraft og provokation, som mennesket siden hulemalerier har dyrket. 
 

Klassisk Hornsleth

Jokerens udstilling passer som skabt ind i Hornsleths tematik, og det samme gør den tvetydighed og stikpille til det gode borgerskab, som Jesper Dahl gerne vil udtrykke med de mange illustrationer.
 
Pikken har altid været et holdepunkt i Jokerens univers, både i rap og på lærred, men symbolikken er også stærk. En stiv pik er billedet på menneskehedens undergang: At vi med vores massive tilstedeværelse i, med og imod Moder Natur, ja helt oppe i hende, bogstaveligt talt besegler vores civilisations skæbne med pikken som dommedagsinstrument. 
 
Et kropsligt kraftfuldt udtryk som stof til eftertanke er langt fra fremmed for Hornsleth, som byder pikken velkommen:
 
Når du har givet alt, hvad du har, når alt er væk, når tankerne er tænkt, når kunsten er skabt, sangene er sunget, og når der intet tilbage, og den store ensomhed indtræder, har man kun sin pik. Ene mand med pik. Den renfærdige brutale nøgenhed. Jokeren er en af vor tids største kunstnere, der som en fuldblodsromantisk digter med en brutal livsstil har et løbende regnskab med Djævlen, der til gengæld har givet ham et gudsbenådet talent. Jokeren giver danskerne sin sidste helligdom. JOKEREN GI’R PIK TIL DANMARK, triumferer Kristian von Hornsleth.
 

Eksplicit event med stiv pik og håret tilbage

Ferniseringen bliver i gallerimanageren Jakob Everts egne ord eksklusivt på fuldt smadder. En omgang, der er Hornsleth og Jokerens omdømme værdigt.
 
– DET TEGNER TIL AT BLIVE FESTLIGT. VI HAR ALLEREDE SOLGT 8 VÆRKER INDEN DE OVERHOVEDET ER LAVET.
 
- Vi byder indenfor med champagne i glassene, topløs servering og pikke på alle væggene. Oveni corona-restriktionerne bliver ferniseringen desuden endnu mere intim end vanligt, så vi er forberedt på et tilløbsstykke op ad Strandvejen, og vi tager vores forholdsregler, fortæller Jakob Evert.
 
Strayfield Gallery slår dørene op til fernisering lørdag 20. marts mellem 12:00-16:00. Der bliver KUN UDBUDT 100 malerier. ALLE VÆRKER ER NUMMEREREDE UNIKKE ORIGINALER  og findes i størrelserne 18 x 24 cm, hvilket ifølge Jokeren er lidt småt, og går op til 35 x 70 cm. Priserne starter ved 3.000 kroner.
 
MAN KAN RESERVERE VÆRKER på www.strayfieldgallery.com